Vaatekaapin sisällöstä

Olemme blogissamme kertoneet, että sen yksi tavoite on auttaa myös meitä elämään kestävämmin ja omien arvojemme mukaan. Yksi kohta, jossa ainakin itselläni on parannettavaa, liittyy vaatekaapin sisältöön. Varsinkin aikaisemmin olen sortunut herkästi heräteostoksiin, joista monet ovatkin osoittautuneet hetken päästä turhiksi. Onneksi viime aikoina tälläisia vikaostoksia ei ole tullut ja muutenkin olen alkanut kiinnittämään huomiota vaatteiden laatuun. Myös sillä, onko vaate vain tällä hetkellä trendikäs, ja en sitä ehkä enää vuoden päästä käyttäisi vai sellainen, joka toimii aina, on merkitystä. Haluan tulevaisuudessa vaatekaappini koostuvan kestävistä ja eettisesti tuotetuista, tyylikkäistä vaatteista.

Aloin tutkia eettisten verkkokauppojen valikoimia ja löysinkin nopeasti kaksi sivustoa, joiden tuotteet miellyttävät omaa silmääni: KATOKO ja nudge. Nudgen tuotteet vaikuttavat olevan kaikki vastuullisesti ja eettisesti tuotettuja, kuten myös suurin osa KATOKOn vaatteista. Nudgen sivuilta löytyi myös vinkkejä eettisen ja ekologisen vaatekaapin kokoamiseen.

Keräsin kollaasin vastuullisesti tuotetuista vaatteista, jotka itse pukisin mielelläni päälleni. Klassisia ja ajattomia malleja kaikki.

neuletakki // laukku // farkut // kynsilakka // rannekoru // kauluspaita // rintaliivit

Laadukkaat vaatteet ovat usein (eivät kuitenkaan aina!) kalliita ja kestävän vaatekaapin kokoaminen kannattaakin aloittaa pikkuhiljaa, yksi kerrallaan. Vaate on kestävä, kun se on malliltaan ajaton ja valmistettu laadukkaista materiaaleista. Sen tulee myös olla sellainen, jota oikeasti tarvitsee. Myös materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota ja valita se omien arvojen mukaan: kotimaista, luomua, Reilun Kaupan tuotteita… Materiaalivalinnoista voisi myöhemmin tehdä ihan oman postauksensakin.

Nyt, kun alennusmyynnit ovat käynnissä, on hyvä pohtia kulutusvalintojaan. Kannattaako aina ostaa mahdollisimman edullista, miettimättä sen enempää vaatteen alkuperää ja tuotantotapoja, vai maksaisiko enemmän tietäen, että kestävä vaate on tehty ympäristöä ja ihmisoikeuksia kunnioittaen? Myös eettisiä vaatteita myyvissä liikkeissä ja nettisivuilla on tällä hetkellä hyviä alennuksia. Millaisia ajatuksia teillä on eettiseen muotiin liittyen?

– Maria