Eettisempi joulu

Monet jouluun ja muihinkin juhlapyhiin liittyvistä asioista ovat perinteisiä, joihin voi olla vaikea tehdä muutoksia. Omaankin jouluuni kuuluvat lahjat, ruuasta notkuva joulupöytä sekä suklaa. Nyt jouluvalmistelujen ollessa jo monella täydessä vauhdissa, on kuitenkin hyvä muistuttaa muutamasta tärkeästä asiasta. Joulua voi viettää myös eettisemmin, luopumatta perinteistä. Päätin koota vinkkejä, miten tämä onnistuu.

 

Suklaa

Ei ole joulua ilman suklaata. Joulun aikaan suklaata syödään enemmän kun muulloin. Kuitenkin, edellisessä postauksessamme Eettisen kaupan puolesta, Maija Lumme kertoi, että suklaan sisältämän kaakaon tuotantotapoihin liittyy paljon riskejä. Kaakaopapujen tuotantoon käytettyä lapsityövoiman määrää on vaikea valvoa, ja se onkin lapsityövoimaisimpia aloja maailmassa.

Omilla valinnoillaan voi kuitenkin vaikuttaa tähänkin. Valitse suklaata, jossa on Reilun Kaupan merkintä tai jokin muu sertifikaatti (esimerkiksi UTZ tai Rainforest Alliance). Sertifioinneissa on puutteita, mutta niiden merkillä varustetun suklaan ostaminen on silti huomattavasti parempi valinta ja auttaa lisäämään kaakaopapujen tuotannon valvontaa.

 

 

Lahjat

Joulu on kulutusjuhlaa, jolloin rahaa käytetään suuria määriä. Tänä vuonna ostaessasi joululahjoja, toivon, että mietit, onko tavara oikeasti lahjansaajalle tarpeellinen, vai ainoastaan täytettä pukinkonttiin. Tarpeellinen lahja ilahduttaa enemmän ja on kestävämpi vaihtoehto kuin turhake. Esimerkiksi kokemuslahjat ovat varmasti monelle mieluisia!

Kestävämpiä joululahjoja ovat aineettomat lahjat. Jos ei millään keksi, mitä antaisi lahjaksi, kannattaa vaihtoehtona tavaralle miettiä hyväntekeväisyyslahjaa. Kepa on kerännyt hyvän listan siitä, mistä kaikkialta eettisiä joululahjoja voi löytää. Se kannattaa lukea, lista on todella kattava sekä monipuolinen, ja sisältää myös vinkkejä eettisempiin tavaralahjoihin!

 

Jouluruoka

Joulupöytään kannattaa valikoida kotimaisista ja luomulaatuisista aineksista tehtyjä ruokia. Lähellä tuotettujen ainesten ympäristölle haitalliset kuljetuspäästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin ulkomailta tuotujen. Myöskin luomutuotanto vähentää ympäristön kuormitusta.

Joulukinkku kuuluu monen juhlapöytään. Kuitenkin, jos kinkkua jää joka vuosi yli (kuten ainakin meidän perheessä on käynyt), kannattaa tänä vuonna ostaa kooltaan pienempi, tai jopa vaihtaa se johonkin muuhun. Yli jäänyttä kinkkua ei kuitenkaan kannata heittää roskikseen, vaan sen voi esimerkiksi pakastaa ja käyttää Pirkka-lehdestä tänäkin vuonna löytyvään ”kinkunylijäämäreseptiin”. Lihantuotanto kuormittaa ympäristöä, joten muista myös kasviskorvikkeet, kuten seitan.

 

 

Onko teillä jotain vinkkejä, miten viettää eettisempää joulua? Jos on, niin mielelläni lukisin niistä kommenteissa!

 

Lopuksi haluaisin muistuttaa, että joulu tulee joulumielestä ja rakkaiden kanssa vietetystä ajasta. Ostosten tekemisestä, ruuan laittamisesta ja muusta jouluhässäkästä on turha stressata liikaa, joulu tulee ilman niitäkin.

Rauhallista ja rakkaudentäyteistä joulunalusaikaa kaikille!

-Maria

 

 

lähteet: safkanet, YLE

3 Replies to “Eettisempi joulu”

  1. Hyvä teksti taas !
    Joululahja ideoihin haluan lisätä kirjeen. Itse sain yhtenä jouluna läheiseltä kirjeen, missä hän kertoi/muisteli mitä ajatteli kun ekan kerran tavattiin ja muutenkin miksi pitää minusta. Helppo ja yksinkertainen lahja, mutta ehkä yks parhaimmista mitä oon ikinä saanut..

    1. Oi kuulostaa ihanalta lahjalta! Kiitos Riia ideasta! Muutenkin postauksesta unohtui kaikki itse tehdyt lahjat, jotka olisivat varmasti jokaiselle lahjansaajalle mieluisia 🙂

  2. Tosi mielenkiintoinen ja ajankohtainen postaus! 🙂 Mua on erityisesti tänä jouluna alkanut ahdistaa se loputon tavaroiden haaliminen ja rahan tuhlaaminen kalliisiin joululahjoihin. Vähemmälläkin pärjää, ja oon samaa mieltä, että tulee se joulu muutenkin <3